Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بی باک نیوز»
2024-05-09@16:57:54 GMT

خشکی دهان و بیماری های مربوط به آن

تاریخ انتشار: ۲۶ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۹۲۶۳۵۲

سرویس سلامت و پزشکی بی باک؛ بخش مهمترین عناوین:

هنگامی که احساس خشکی در بدن شکل می گیرد، به طور معمول دلیل آن روشن است: مصرف آب کافی نیست، میزان نمک بیماری_است">بیش از اندازه است، یا فوق العاده سخت ورزش کرده اید. اما خشک شدن دهان ممکن است نشانه ای از اشاره بدن به یک بیماری نیز باشد.

هر وضعیتی که تعادل آب یا نمک را در بدن انسان بر هم بزند می تواند محرک تشنگی باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 اگر به میزان کافی آب می نوشید(یکی از نشانه های آن رنگ زرد روشن تا شفاف ادرار است)، اما همچنان احساس کم آبی می کنید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا دلیل دقیق این شرایط مشخص شود.

دیابت

بیماری دیابت می تواند خطر کم آبی بدن را افزایش دهد، به ویژه اگر از ابتلا به بیماری آگاه نباشید. هنگامی که سطوح قند خون بیش از اندازه افزایش می یابد، بدن به منظور افزایش تولید ادرار و خلاص شدن از شر گلوکز اضافی فشار بیشتری بر کلیه ها وارد می کند. تکرر ادرار، یکی از نشانه های شایع ابتلا به دیابت، موجب احساس تشنگی افزایش یافته می شود. این شرایط به افزایش نوشیدن مایعات منجر می شود که مشکل را پیچیده‌تر می کند. اگر با احساس تشنگی بیش از اندازه و تکرر ادرار مواجه هستید و نشانه های دیگری مانند کاهش وزن بدون دلیل، خستگی، یا تحریک پذیری را نیز تجربه می کنید با مراجعه به پزشک و انجام آزمایش خون می توانید از ابتلا به دیابت مطلع شوید.

دیابت بی مزه

اگرچه دیابت بی مزه ارتباطی با دیابتی که می شناسیم و از آن متنفریم ندارد، اما دارای برخی نشانه ها و علائم مشترک هستند که از آن جمله می توان به کم آبی بدن و پرکاری مثانه اشاره کرد. دیابت بی مزه به واسطه یک عدم تعادل هورمونی در بدن که بر جذب آب تاثیرگذار است، شکل می گیرد. از آنجایی که آب زیادی به واسطه افزایش دفع ادرار از دست می رود، احساس تشنگی در فرد افزایش می یابد زیرا بدن تلاش می کند مایع از دست رفته را جایگزین کند. از آنجایی انواع مختلفی از دیابت بی مزه وجود دارند و می تواند به واسطه بیماری های دیگر شکل بگیرد، پزشک آزمایش های مختلفی را برای تشخیص بهترین گزینه درمانی انجام خواهد داد.

دوره قاعدگی

در دوره قاعدگی ممکن است نیاز به افزایش مصرف آب را احساس کنید. این شرایط طبیعی است و جای نگرانی وجود ندارد. سطوح استروژن و پروژسترون می توانند هر دو بر حجم مایع تاثیرگذار باشند. افزون بر این، باید از دست دادن خون را نیز مد نظر قرار داد، به ویژه اگر دوره های قاعدگی سنگین را تجربه می کنید، که از عوارض جانبی این شرایط افزایش تشنگی است.

خشکی دهان

خشکی دهان که به نام زیروستومیا (Xerostomia) شناخته می شود، اغلب به اشتباه با تشنگی بیش از حد اشتباه گرفته می شود. این وضعیت، یک خشکی غیر طبیعی غشاهای مخاطی در دهان به واسطه کاهش جریان یا تغییر در ترکیب بزاق است. اگر غدد بزاقی به اندازه کافی بزاق تولید نکنند، این شرایط می تواند به علائم آزار دهنده دیگر مانند بوی بد دهان، دشواری در جویدن، و بزاق غلیظ و چسبناک منجر شود. خشکی دهان می تواند یک عارضه جانبی داروهای تجویزی، داروهای آلرژی، و داروهای سرگیجه و بیماری حرکت باشد. همچنین، چندین بیماری می توانند به خشکی دهان منجر شوند و از این رو، مراجعه به پزشک همواره انتخابی منطقی محسوب می شود.

کم خونی

از دست دادن خون مداوم یا ناگهانی – به لطف مسائلی مانند قاعدگی های سنگین و خونریزی زخم های داخلی – دلیل شایع کم خونی محسوب می شود. در این شرایط، بدن گلبول های قرمز را سریع‌تر از توانایی خود در جایگزینی آنها از دست می دهد و تلاش می کند از دست دادن مایع را با تحریک تشنگی جبران کند. یکی از دلایل معمول قاعدگی های سنگین ترشح کم تیروئید است. بخش قابل توجهی از افرادی که درجاتی از کمبود تیروئید را تجربه می کنند، بانوانی با احساس تشنگی بسیار هستند. معاینه جسمانی و انجام آزمایش خون به تشخیص ابتلا به کم خونی کمک خواهد کرد و درمانی که ارائه می شود به نوع تشخیص پزشک بستگی خواهد داشت.

فشار خون پایین

استرس مزمن موجب می شود غدد آدرنال بدن انسان عملکرد درستی نداشته باشند که ممکن است به فشار خون پایین در زمان استرس شدید منجر شود. این شرایط می تواند موجب سرگیجه، افسردگی، اضطراب، و همچنین تشنگی بیش از اندازه شود. تشنگی روشی است که بدن برای افزودن آب بیشتر به خون در تلاش برای افزایش فشار خون استفاده می کند. تنها راه حل بلند مدت برای این شرایط کاهش و مدیریت بهتر استرس است.

رژیم غذایی شما

مواد غذایی که ادرارآور هستند (به عنوان مثال، کرفس، مارچوبه، چغندر، لیمو، خربزه، زنجبیل، و جعفری) می توانند احساس تشنگی را در انسان ایجاد کنند زیرا موجب افزایش دفع ادرار می شوند. اگرچه این قبیل مواد غذایی از فواید سلامت بسیاری سود می برند، این اثر را دلیل دیگری برای افزودن طیف گسترده ای از میوه ها و سبزیجات به رژیم غذایی خود در نظر بگیرید. بر همین اساس، نیازهای تغذیه ای خود را پوشش می دهید و احساس تشنگی را کنترل می کنید. همچنین، با مصرف مواد غذایی سرشار از مایع مانند جو دوسر و برنج قهوه ای که در زمان پخت آب بیشتری جذب می کنند می توانید به ایجاد تعادل در مقیاس کمک کنید.

عصر ایران

منبع: بی باک نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bibaknews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بی باک نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۹۲۶۳۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیماری‌های دهان و دندان یکی از شایعترین بیماری‌های غیرواگیر است

ایسنا/البرز مسئول سلامت دهان و دندان معاونت بهداشتی و مرکز بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان البرز از ارائه خدمات دندانپزشکی در مراکز جامع سلامت همزمان با پویش سلامت دهان و دندان خبرداد.

دکتر محمد ناصری در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: در راستای پویش‌های برگزار شده در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، همزمان با سایر استان‌ها، پویش سلامت دهان و دندان در استان البرز از ۱۷ اردیبهشت تا ۱۹ اردیبهشت برگزار و در خانه‌های سلامت، مدارس و مناطق محروم استان خدمات دندانپزشکی ارائه می‌شود.

وی افزود: با توجه به شعار جامعه جهانی دندانپزشکی با عنوان «دهان شاد و سالم، بدن شاد و سالم» چون بیماری‌های دهان و دندان یکی از شایعترین بیماری‌های غیرواگیر است؛ بنابراین لازم است که به آن توجه شود. به همین منظور اداره کل سلامت دهان و دندان این پویش را برنامه ریزی کرده است و در استان البرز نیز این پویش در حال برگزاری است.

وی ادامه داد: اداره آموزش و پرورش و شبکه بهداشت درمان در این پویش همکاری دارند و سراسر استان البرز مراکز بهداشت و خانه‌های بهداشت، مراقبین سلامت در پایگاه‌ها و دندانپزشکان در مراکز خدمات جامع سلامت در مدت برگزاری این پویش برای ارائه خدمات دندانپزشکی فعال و پویا هستند.

ناصری در ادامه بیان کرد: هدف از برگزاری این پویش افزایش آگاهی جامعه درباره نقش سلامت دهان و دندان در سلامت همه‌جانبه بدن است. به این دلیل که به مردم آگاهی بیشتری در خصوص  تاثیر تغذیه بر سلامت دهان و دندان داده شود  و درمورد برخی از بیماری‌ها مثل دیابت و پر فشاری خون که دارای عامل خطر مشترک هستند، مردم آگاهی پیدا کنند.

مسئول سلامت دهان و دندان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیان کرد: تعداد ۶۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی در استان در حال فعالیت هستند که از این تعداد ۵۲ مرکز دارای واحد دندانپزشکی بوده و دندانپزشکان در این واحدها مستقر هستند. این دندانپزشکان خدمات سطح دو دندانپزشکی که شامل خدمات ترمیمی کامپوزیت و آمارگام، فیشور سیلانت و کشیدن دندان‌های فاسد است را به مراجعین ارائه می‌دهند.

این جراح و دندانپزشک ادامه داد: خوشبختانه طی سال‌های گذشته بسیاری از این خدمات دندان تحت پوشش بیمه قرار گرفته‌اند، ضمن اینکه مراکز کمتر از ۲۰ هزار نفر که دارای دفترچه بیمه روستایی هستند این خدمات برای آنها رایگان است. تیم‌ها در این ایام با مراجعه به مدارس نسبت به آموزش و معاینه و آگاه سازی دانش آموزان نسبت به مراقبت از دهان و دندان اقدام می‌کنند و ضمن غربالگری اگر دانش آموزی نیازمند دریافت خدمات بیشتری باشد، به مراکز جامع خدمات سلامت ارجاع خواهد شد.

ناصری در ادامه اظهار کرد: در این ایام وارنیش فلوراید هم در بسیاری از مدارس استان به جدیت پیگیری شده و بعضی از مدارس که هنوز همکاران به نتوانسته‌اند به آنها مراجعه کنند، تیم مراقب سلامت با سرپرستی دندانپزشک مراجعه و نسبت به وارنیش‌ فلوراید دانش آموزان ۶ تا ۱۲ سال اقدام خواهند کرد.

وی گفت: قطعا نیاز به مراقبت‌های دهان و دندان و آگاه سازی‌ها در مناطق محروم و حاشیه شهری نسبت به مناطقی دیگر بیشتر است، ولی در کل دیدگاه ما این است که تمام افراد به این خدمات نیاز دارند و حتی فردی که تمکن مالی دارد، قطعا مواد غذایی بهتری هم مصرف می‌کند و اگر بهداشت دهان و دندانش را رعایت نکند دچار پوسیدگی خواهد شد، پوسیدگی دندان فرد را انتخاب نمی‌کند آن فرد است که با رعایت اصول بهداشتی و غذایی از دندان‌های سالم برخوردار خواهد بود.

اعزام کلینیک سیار خودرویی به مناطق محروم استان 

ناصری افزود: در استان البرز در جنوب غربی مناطق روستایی اشتهارد و حاشیه نظرآباد، ساوجبلاغ و همینطور برخی از نواحی مرکزی کرج مثل خط چهار حصار به این مراقبت‌ها وآگاهی بخشی نیاز بیشتری است. در این مناطق کلینیک سیار خودرویی برای ارایه خدمات دندانپزشکی اعزام می‌شود. همینطور مناطق محرومی در فردیس داریم مثل ارم، مشکین دشت که تراکم جمعیت بالایی دارند و مردم هم از وضعیت اقتصادی مناسبی برخوردار نیستند، بنابراین لازم است که دسترسی عادلانه برای آنها بهره‌مندی از  این خدمات برای آنها فراهم کنیم.

ناصری در ادامه گفت: سیاست علوم پزشکی استان و معاونت بهداشت دهان و دندان این است که در تمام سطح استان با توجه به پراکندگی مراکز خدمات جامع سلامت و استقرار واحد دندانپزشکی در آنها، طوری برنامه ریزی شود که اکثر مردم بتواند به این خدمات دسترسی داشته باشند.

وی در خصوص اقدامات انجام شده در سال گذشته گفت: در مراکز و توسط دندانپزشکان مستقر در سال ۱۴۰۲ برای دو هزار و ۳۹۲ نفر حدود شش هزار دندان فیشور سیلانت یا خدمات شیارپوش ارایه شده است. همچنین دو هزار و ۲۵۳  نفر خدمات جرم گیری وبروساژ دریافت کرده‌ اند. ۹ هزار و ۸۸۲ دندان ترمیم و پر شده و ۵۱ هزار و ۱۸۴ واحد وارنیش فلوراید صورت گرفته است. تعداد ۱۶۵ هزار و ۱۲۴ نفر هم مورد معاینه و آموزش بهداشت قرار گرفته‌اند.

وی افزود: در طرح کلینیک سیار دندانپزشکی خودرویی هم‌ که به مناطق محروم اعزام می‌شود، در سال ۱۴۰۲ با اعزام ۹۵ تیم سیار، ۱۵ هزار و ۲۳۴ خدمت ارایه شده که از این میزان ۹ هزار و ۸۸۴ خدمات درمانی بوده است. قابل ذکر است که این خدمات کاملا رایگان است و این کلینیک سیار در ایام سال تحصیلی به مدارس مناطق محروم  و در ایام تعطیلی مدارس به‌ مناطق محروم و حاشیه استان اعزام شده‌اند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • عفونت دندان و لثه چه بیماری‌هایی را به دنبال دارد؟
  • عفونت دندان و لثه چه بیماری‌هایی به دنبال دارد
  • ۵۰ درصد ایرانی‌ها از بیماری‌های دهان و دندان رنج می‌برند
  • ارتباط بیماری‌های دهان و دندان با بروز بیماری‌های قلبی
  • بیماری‌های دهان و دندان یکی از شایعترین بیماری‌های غیرواگیر است
  • این بیماری شایع‌ترین بیماری بشر است
  • تشنگی سد‌های خراسان‌شمالی با وجود افزایش بارندگی‌ها/ بهبود کشاورزی با بارندگی️
  • اگر دست‌تان سوزن سوزن می‌شود احتمالا به این بیماری‌ها دچار شده‌اید
  • ۲۴ درصد مرگ‌ومیرهای ناشی از سکته‌های مغزی، مربوط به آلودگی هوا است
  • اگر دستتان سوزن سوزن می‌شود به این بیماری‌ها دچار شده‌اید